Egna teckensnitt

Eftersom Google Web Fonts har ändrats lite tänkte jag att det kunde vara dags för en ny och uppdatera tutorial om hur man gör för att lägga in egna teckensnitt på sin blogg eller sin hemsida.

Det finns väldigt många sätt (vissa som funkar, andra inte) att skapa egna teckesnitt på bloggen eller din hemsida. Nu syftar jag inte på att rita teckensnitt själv utan att slippa tråka Arial och urfula Comic Sans MS. Jag har testat många sätt att göra det på, men inte riktigt hittat något enkelt. Förrän nu! Älskade Google har självklart kommit med en superbra lösning!

Egna teckensnitt

Börja med att gå in här, eller sök efter efter Google Web Fonts. Här finns en hel del teckensnitt att välja mellan, när du har valt vilket teckensnitt du vill ha så klickar du på ”Quick-use” som står precis under det teckensnitt du vill ha.

I mitt fall har jag valt Waiting for the sunrise. Scrolla ner till den blåa boxen, kopiera innehållet (den rosa-markerade texten).

Gå till din kodmall/HTML-dokument och klistra in koden under <head>. Och som vanligt, glöm inte att klista in koden på varje sida/HTML-dokument.

När du har klistrat in texten på alla sidor, spara och gå in i stilmallen. Leta upp den del du vill ha i ett annat teckensnitt. I mitt fall, rubrikerna på varje inlägg (under Entry Headers, H3). Ändra under font-family till namnet på det teckensnittet du har valt. I mitt fall, ”Waiting for the sunrise”.

Såhär:
Font-family: ”Waiting for the sunrise”, Palatino, serif;

Anledning till att det är fler teckensnitt (Palatino, serif) efter Waiting for the sunrise är för de som inte kan läsa Google Web Fonts (vissa äldre webbläsare)

Tryck på Spara stilmall och det är klart!

Ska även tillägga att det går att ha flera olika teckensnitt, det är bara att ladda ner så många du vill från Google Web Fonts och göra precis likadant.